Medehuurderschap

Een huurovereenkomst wordt gesloten tussen twee partijen: de huurder en de verhuurder. Als bij het aangaan van de huurovereenkomst sprake is van twee huurders, dan wordt één van de twee (hoofd)huurder en de andere medehuurder. Voor beiden gelden dan dezelfde rechten en plichten. Je bent bijvoorbeeld net als de hoofdhuurder verantwoordelijk voor de woning, de huurbetalingen en je hebt huurbescherming.

Wanneer de samenwoning begint na het afsluiten van de huurovereenkomst, dan kan er alleen sprake zijn van medehuurderschap door:

  • toestemming van De Marken óf van de Kantonrechter;
  • een huwelijk of een geregistreerd partnerschap (hiermee wordt van rechtswege medehuurderschap verkregen). 

Aanvragen medehuurderschap 

Om toestemming te krijgen dien je een verzoek tot medehuurderschap in. Voor het medehuurderschap gelden de volgende criteria, dus controleer vooraf of je hiervoor in aanmerking kunt komen:

  • de betrokkene heeft een aantoonbaar duurzame gemeenschappelijke huishouding met de (hoofd)huurder,
  • deze duurzame gemeenschappelijke huishouding duurt tenminste twee jaar;
  • de betrokkene heeft niet de intentie op deze manier hoofdhuurder te worden.

Als je dus meer dan 2 jaar samenwoont met de hoofdhuurder kun je samen het medehuurderschap aanvragen. Hiervoor hebben we de volgende documenten nodig:

  • Uittreksel inschrijving van de gemeentelijke basisadministratie (BRP) met het woonverleden van jullie beiden. Ook wanneer je geregistreerd partnerhap of getrouwd bent. De BRP van beiden mag niet ouder zijn dan 6 maanden. 
  • Bewijs/bewijzen van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dit kun je bewijzen met bijvoorbeeld een samenlevingscontract, een gezamenlijke bankrekening of met kopieën van verzekeringen en/of polissen waar jullie beiden op staan. 

Wij beoordelen of de aanvraag tot medehuurderschap akkoord wordt bevonden. Als wij jouw aanvraag goedkeuren heb je dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. 

Rechten en plichten

Als je medehuurder bent, geniet je huurbescherming. Ook ben je verantwoordelijk voor de huurbetaling. Kortom, je hebt dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder vertrekt door bijvoorbeeld echtscheiding, of komt te overlijden, dan wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder. De medehuurder hoeft de woning dan dus niet te verlaten. De persoon die vertrekt moet wel zelf de huur opzeggen. Hierdoor vervalt de aansprakelijkheid voor huurbetaling.

Middels onderstaande button kun je een verzoek tot medehuurderschap indienen. 

Vraag medehuurderschap aan